Direct WhatsApp contact

Wietzaadjes ontkiemen, een fluitje van een cent, mits je de juiste methode hanteert.

Er zijn talloze cannabisguru’s die beweren een nieuwe en vaak zeer mysterieuze ontkiemmethode te hebben ontdekt, die wel ontkiempercentages van 100% geven! Vaak is het echter zo, hoe complexer de methode hoe lager het ontkiempercentage.. Hieronder is de perfect manier omschreven met alle details waar men op dient te letten om wietzaadjes succesvol te ontkiemen.

Hoe wietzaadjes ontkiemen? Voor de een makkelijk klusje, voor de ander een heel karwei. In dit artikel geeft Hy-seeds weer hoe wietzaadjes als beste kunnen worden ontkiemt, de methode is super gebruiksvriendelijk en geeft vaak een ontkiempercentage van 100%. De methode die hieronder beschreven zal worden is door de wietzaadjes te laten ontkiemen in water, een makkelijkere methode bestaat niet.

Eindelijk, je cannabiszaadjes zijn binnen en je kan niet wachten tot je aan de slag kan gaan, wat ga je nu doen?


Stap 1 Laat de zaden 24 uur op kamertemperatuur liggen.

Hoe enthousiast je ook bent, laat de zaadjes eerst 24 uur op kamertemperatuur liggen. De temperatuur bij het ontkiemen van zaden is een zeer belangrijke factor. Het is dan ook van belang dat de zaadjes niet te koud, maar ook niet te warm zijn voorafgaand aan het ontkiemen. Om een juiste temperatuur te waarborgen is het verstandig de zaden eerst 24 uur op kamertemperatuur te laten rusten.

Stap 2 Schud de zaden vanuit de verpakking rechtstreeks in een kopje water.

Alles wat men nodig heeft is een kommetje met water, de zaadjes kunnen rechtstreeks in het water worden gekiept. Het is verstandig om de zaadjes vanuit de verpakking in het water te kiepen om te voorkomen dat de zaadjes onnodig aangeraakt worden. De wietzaadjes kunnen tegen een stootje, maar het is beter om al het onnodige contact te vermijden. Wanneer de wietzaadjes in het water liggen zullen ze drijven, probeer ze eenmalig onder te dompelen zodat de zaadjes goed kunnen weken.

Check list

  • Zorg dat het water zelf een temperatuur heeft tussen de 23-28 graden, meet dit met een thermometer, doe dit niet gevoelsmatig dit is vrijwel altijd te warm!
  • Zorg dat de omgeving waarin de zaadjes ontkiemt worden tussen de 23-28 graden is
  • Haal de zaadjes na 36 uur uit het water ongeacht of er een worteltje zichtbaar is of niet
  • Ontkiem de zaadjes in een donkere plek, worteltjes houden niet van licht
  • Leg de zaadjes NIET op de verwarming, direct erboven is het vaak veel warmer dan de thermostaat aangeeft, de zaadjes zullen hierdoor niet uitkomen
  • Gebruik eventueel de zadenbooster (Hy-seeds perfectstart) om de zaden van nog meer zuurstof te voorzien waardoor de wortels nog beter en sneller zullen uitkomen

Tijdsduur

Het maximale aantal uren dat de zaadjes in het water mogen weken is 36 uur, dit komt dat hierna de zuurstof op is in het water en het zaadje, wanneer deze in het water blijft liggen, langzaam zal stikken. Is er een worteltje te zien dan is dit super (1-2 millimeter is al genoeg) is dit niet zichtbaar dan mag het zaadje alsnog uit het water worden gehaald. Het is geen ramp, sommige zaden zijn eenmaal iets stugger waardoor ze minder snel weken en dus langzamer ontkiemen. De wietzaadjes zijn niet ‘kapot/dood’ wanneer ze na 36 uur nog niet ontkiemt zijn. Deze kunnen gewoon worden gezaaid.

Temperatuur

De temperatuur heeft een zeer grote impact op de wortelgroei bij het ontkiemen, bij een temperatuur van 26 graden zal er een beter en langer ontwikkelt worteltje tevoorschijn komen dan bij bijvoorbeeld 23 graden. Komt de temperatuur onder de 23 graden, duur het ontkiemen langer, komt de temperatuur boven de 28 graden worden de zaden “gekookt” en gaan ze kapot.

Als het goed is zijn 100% van de zaden ontkiemt en zijn alle zaden een worteltje zichtbaar of is de schil op zijn minst geopend! Het is dan tijd om te zaaien.