🚀 Gratis Zending & Direct Verzonden
Ontkiemgarantie
Gratis verzending
Vóór 16:30 besteld, direct verzonden!
0
 0,00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.

Hoe doe ik makkelijk wiet voorgroeien (van A tot Z)

Leer wietplantjes voorgroeien op de beste manier

Je wietplanten een super voorsprong geven doe je door ze op tijd voor te groeien. Je wilt natuurlijk niet dat je zaailingen de eerste beste regenbui wegspoelen. Met een goed voorgegroeide zaailing voorkom je een hoop problemen en levert een veel beter resultaat. In dit artikel leer je makkelijk wietplanten voorgroeien en kweek je de meest prachtige buds.

Een goed begin is het halve werk!

Inhoudsopgave

1. Wat is wiet voorgroeien?

Je wietplant tijdelijk in een controleerbare omgeving kweken met als doel deze bestand te maken tegen de elementen van het weer. Voorgroeien wordt vaak tijdelijk binnenshuis gedaan onder HID- of LED verlichting, maar dit is ook buitenshuis mogelijk. Een ding is zeker, door je wietplanten voor te groeien maken deze een knallende start en voorkom je een hoop ellende!

2. Waarom wietplanten voorgroeien?

De elementen van het weer kunnen verraderlijk zijn en niets is zo vervelend om thuis te komen bij een dood wietplantje dat omgekiept of overspoeld is.

Een voorgegroeide wietplant heeft al goed ontwikkelde bladeren en een stevig wortelstelsel. Hiermee kan deze veel beter licht absorberen, voeding opnemen en is een stuk stabieler. Zo voorkom je dat je wietplant wegspoelt of omkiept bij de eerste beste regenbui.

Kortom: je wietplant zal zich sneller ontwikkelen en zal niet bij de eerste storm wegspoelen of omwaaien.

2.1 Voordelen voorgroeien van wiet

  • Betere weerbaarheid tegen weersomstandigheden
  • Versnelde ontwikkeling van de plant
  • Een krachtig wortelstelsel
  • Meer opbrengst

3. Wiet voorgroeien? Kies eerst het juiste medium

Nadat je zaden zijn ontkiemt en de eerste lob bladeren boven zijn kun je beginnen met voorgroeien. Wat is het eerste dat we gaan doen? Het kiezen van een geschikt medium.

3.1 Kies het medium om je wiet voor te groeien

Er zijn verschillende soorten mediums waar je je wiet in kunt voorgroeien en het is belangrijk dat je de juiste kiest. Hoe maak je deze keuze?

3.2 Verschillende soorten mediums

Grond, cocos, steenwol, hydroponics.. er zijn een tal van mediums waar je uit kunt kiezen. De beginnende kweker zal kiezen voor grond en de ervaren kwekers eventueel voor hydroponics. Het belangrijkste is dat je een medium kiest die het best bij jou past.

3.3 Is het medium bemest of onbemest?

Het is belangrijk om dit na te kijken. Een onbemest medium heeft namelijk geen voedingsstoffen en zul je dus zelf moeten bijvoeden.Een zaailing heeft weinig voedingsstoffen nodig, maar zonder voedingsstoffen zal deze sterven.

Tip: als beginner kies altijd voor een licht bemeste grond die bedoeld is voor zaailingen. Hier zit voldoende voedingsstoffen in voor de eerste 1-2 weken van de zaailing fase.

3.4 Wiet voorgroeien doe je in het medium waar je ook mee eindigt

Maak niet de fout om voor te groeien in een ander medium dan waar je mee eindigt! Je kunt bijvoorbeeld niet voorgroeien in steenwolpluggen en vervolgens doorgaan op grond. Grond heeft namelijk een sterkere waterabsorptie waardoor de steenwolpluggen droogtrekken en de zaailing zal sterven. Dit geldt ook wanneer je andere combinaties maakt met verschillende mediums.

Onthoud: voorgroeien doe je altijd in hetzelfde medium als waar je mee eindigt!

4. De juiste pot om wiet voor te groeien

Een goede voorgroeipot is niet te groot en houd precies genoeg vocht vast. Met een plastic beker kun je al goed uit de voeten, hoe kies je de juiste pot om voor te groeien?

Ben je van plan een autoflower te gaan kweken? Zaai deze direct in de laatste pot. Een autoflower krijgt een groeistop bij het verpotten, dit wil je ten alle tijden voorkomen. Je maakt bij het kweken van autoflowers dus geen gebruik van een voorgroeipot. De informatie kun je overslaan en vergaan met lezen bij “5. Hoe doe je wietvoorgroeien”

4.1 Soorten potten: Welke pot is geschikt om wiet voor te groeien?

Een goede voorgroeipot maakt het makkelijker voor zaailingen de juiste hoeveelheid water op te nemen. Zo komt jouw zaailing nooit zonder water te zitten en maakt zo een super start.

Welke pot kun je het beste wiet in voor groeien? Alle pot soorten komen met verschillende voor- en nadelen. Hieronder staan de meest gangbare potvormen omschreven.

Plastic wegwerp drinkbeker

Plastic drinkbeker

Voordeel: goedkoop en makkelijk te vinden

Nadeel: je zult zelf gaatjes moeten prikken om water te kunnen laten wegvloeien. Bij het verpotten zal je de beker kapot moeten knippen, deze is niet oplosbaar. Daarnaast kunnen wortels kluiten en zul je zelf de juiste bemeste aarde kopen.

Kweekpotje (plastic)

Kweekpot plastic

Voordeel: inclusief afwateringsgaten, goedkoop

Nadeel: lost niet op in de grond, bij verpotten moet pot kapot vaak kapot geknipt worden en dient nog gevuld te worden met geschikte grond voor zaailingen

Kweekpotje (oplosbaar)

Jiffy pot oplosbaar

Voordeel: inclusief afwateringsgaten, oplosbaar in de grond, wortels groeien door de pot heen, goedkoop

Nadeel: soms wilt het potje niet goed oplossen, zelf de juiste bemeste aarde kopen

Zweltablet (met zakje)

Jiffy plug (zweltablet)

Voordeel: goedkoop, inclusief bemeste grond/kokos, makkelijk te verpotten (wortels groeien er doorheen)

Nadeel: wortels kunnen ondanks doorgroei mogelijkheid toch een kluitje vormen

Ontkiem Set

Wietzaden ontkiemset

Voordeel: inclusief bemeste grond/kokos, verlichting en makkelijk te verpotten

Nadeel: stuk duurder dan overige genoemde opties

Plug (grond/kokos)

Grond plug

Voordeel: (vaak) inclusief bemeste grond, makkelijk te verpotten, wortels groeien er doorheen,

Dadeel: duurder dan de overige opties

4.2 Wat zijn de beste voorgroei potten?

Het makkelijkst doe je voorgroeien in speciale zaailing pluggen (eazyplug), oplosbare kweekpotjes, zweltabletten (jiffy) of door middel van een ontkiem set.

Waarom zijn dit de beste voorgroei potten?

  • Juiste bemesting voor zaailingen
  • Geen afwaterings problemen
  • Houd water voldoende vast
  • Voorkom wortelkluiten
  • Makkelijk te verpotten
  • Juiste formaat

Met deze middelen is succes bijna gegarandeerd!

4.3 Vermijd steenwolpluggen

Steenwol heeft een stugge structuur en houdt water slecht vast. De wortels van een zaailing kunnen hier slecht in hechten en het medium droogt snel uit. Ervaren kwekers kunnen hier eventueel mee uit de voeten, maar het kweken van zaden in steenwolpluugen wordt over het algemeen afgeraden.

4.4 Waarom niet direct in een grote pot voorgroeien?

Bewatering is minder eenvoudig in een grote pot. De wortels van een zaailing zijn nog klein en vullen de pot niet volledige op. Hierdoor stroomt in een grote pot water makkelijk langs de wortels af waardoor de wortels niet voldoende vocht kunnen opnemen.

5. Hoe doe je wiet voorgroeien?

Je kunt ervoor kiezen onder kunstlicht (binnenshuis) of onder zonlicht (buitenshuis) voor te groeien. Als eerst leggen we uit hoe je wiet buiten kan voorgroeien.

Ben je van binnen voor te groeien? Ga dan direct door naar 6. Wiet binnen voorgroeien.

5.1 Wiet buiten voorgroeien

Het buitenseizoen staat voor de deur en de slimme kweker start op tijd met voorgroeien. Zo kan jouw plantje een super start maken. Maar wanneer kun je precies starten? Nachtvorst is dodelijk voor jonge zaailingen!

5.2 Wanneer beginnen met wiet voorgroeien?

Op 15 Mei kunnen jouw wietplantjes veilig naar buiten, dan is er geen nachtvorst meer. Om ervoor te zorgen dat jouw plantjes op 15 mei klaar zijn om naar buiten te gaan zul je ~20 dagen van te voren moeten beginnen met ontkiemen. Zo heb je zeker 2 weken de tijd om je wietplant voor te groeien tot een formaat die bestand is tegen de weersomstandigheden.

5.3 Hoelang wiet buiten voorgroeien

Na 14 dagen voorgroei kun je er zeker van zijn dat jouw wietplant opgewassen is tegen de meeste weersomstandigheden. Komt er een flink storm aan is het altijd verstandig je wietplantjes even een dagje binnen te zetten (evt. op een plek waar licht is). Maar een zaailing van 14 dagen kan na 15 mei prima in de buitenlucht groeien.

5.4 Hoe wiet buiten voorgroeien?

De grootste vijand van jonge zaailingen is de temperatuur. Een wietplant groeit het best tussen de 20 en 25 graden. Helaas is het niet mogelijk om buiten de temperatuur te bepalen, daarom kiezen veel telers om hun wietplantjes de eerste 2 weken binnen voor te groeien.

Wil je toch buiten voorgroeien? Denk eraan dat wietplantjes minimaal 12 tot maximaal 30 graden nodig om te kunnen groeien en daarnaast minimaal 8-10 uur direct daglicht.

In het voorjaar kan het soms nog erg koud zijn je bent dan verplicht om gebruik te maken van een: propagator, kas of polytunnel. Zo voorkom je dat ze in de kou komen te staan en kun je de temperatuur en luchtvochtigheid enigszins beheersen. In deze middelen zijn jouw plantjes ook altijd beschut tegen de regen.

Als het in de avond kouder wordt dan 15 graden is het raadzaam de planten (mits mogelijk) tijdelijk binnen te zetten. Zo wordt de ontwikkeling van de wietplant niet vertraagd.

5.5 Wietplantjes voorgroeien in een propagator

Zorg voor de juiste temperatuur met een propagator. Een propagator is een doorzichtige kweekbak met schuifjes in de bovenkap. Wanneer het buiten te koud is voor zaailingen kun je een propagator gebruiken om de juiste temperatuur te houden. Midden Mei kan het namelijk wel eens voorkomen dat het kouder is dan 20 graden dan komt een propagator van pas.

Houd altijd de temperatuur en luchtvochtigheid in een propagator in de gaten met een duo meter voor temperatuur en luchtvochtigheid. Staat een propagator in de volle zon kan het ook snel te warm worden >25 graden en dit is rampzalig voor jouw wietplantjes!

Je kunt de temperatuur en luchtvochtigheid aanpassen door de schuifjes open of dicht te zetten aan de bovenkant van de kap. Schuifjes open: lagere temperatuur en luchtvochtigheid. Schuifjes dicht: hogere temperatuur en luchtvochtigheid.

5.6 Wietpantjes voorgroeien in een Kas of Polytunnel

De voornaamste reden om een kas of polytunnel te gebruiken is om de temperatuur, en luchtvochtigheid te beheersen. Door luiken en wanden te openen of juist dicht te doen kun je de temperatuur en luchtvochtigheid beïnvloeden. Daarnaast staan je plantjes altijd beschermd van wind en regen.

5.7 Hoe vaak wietplant water geven

Er is geen vast schema hoe vaak je je zaailing water moet geven. Je zult dus iedere dag even moeten kijken. Maar hoe weet je nou wanneer je wietplant water nodig heeft?

Steek je vingers 2 centimeter in de grond, is de grond hier droog? Geef dan water. Als de grond nog vochtig is, wacht rustig af, overbewatering leidt tot wortelrot en dit is fataal voor jonge wietplantjes. Wortels groeien het best wanneer ze continu moeten zoeken naar water.

5.7.1 Hoe herken ik overbewatering

Een wietplant die te veel of te weinig water heeft zien er vrijwel hetzelfde uit. De bladeren verwelken en verslapen. Is de grond droog? Geef dan water, de plant is uitgedroogd. Is de grond vochtig? Wacht rustig af, de grond zal vanzelf weer drogen en je plantje zal weer bijtrekken.

5.8 Wat is de juiste plek om wiet buiten voor te groeien?

Een plek waar minimaal 8-10 uur direct zonlicht is. Zet je plantje simpelweg op een plek in de buitenlucht waar de zon het langst schijnt, dan zit je altijd goed. Je dient wel altijd rekening te houden met de warmte. Wordt het te warm (>25 graden) zet je wietplantje op een plek waar schaduw is.

Staat je wietplant vast in de volle grond? Hang dan een doek op zodat deze alsnog in de schaduw komt te staan. Bij slecht weer is het ook altijd een optie je wietplantje tijdelijk achter het raam te zetten, dit is niet ideaal, maar soms moet je roeien met de riemen die je hebt.

5.9 Nadelen buiten voorgroeien

  • Je kan niet bepalen hoelang je plantje licht krijgt, bij kunstlicht zet je deze aan of uit
  • Bij extreme hitte (>30 graden) is voorgroeien bijna onmogelijk, jonge wietplanten zijn erg kwetsbaar
  • Plotselinge regenbuien terwijl jij aan ‘t werk bent kunnen schade doe aan jouw wietplantjes
  • Schimmels en bacteriegroei zal je buiten sneller aantreffen dan binnen
  • Ook insecten en ander ongedierte dien je rekenen mee te houden

6. Wiet binnen voorgroeien

Binnen voorgroeien is een fluitje van een cent, je kunt namelijk zelf de optimale setting maken om je wietplantjes voor te groeien. Maar hoe doe je dat? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

6.1 Welke belichting voor wiet zaailingen?

Als eerst zul je belichting moeten aanschaffen. Je kunt kiezen uit: CFL, HID, TL of LED verlichting, deze zijn allemaal geschikt om wiet voor te groeien.

Het belangrijkste is dat het licht een blauw spectrum heeft. Simpel gezegd; de lamp heeft een minimale kelvin nodig van 4000K (normaal groeilicht). Hoe hoger het aantal kelvin hoe beter om wiet voor te groeien. Lampen van 9000K, ook wel stekken licht genoemd, zijn super voor zaailingen.

6.2 Wietplant voorgroeien onder TL

Velen zijn bekend met de goede oude TL verlichting. Dit zijn die “lange ronde buizen” die je vroeger in ieder kantoorpand of klaslokaal zag. Ook hiermee kun je makkelijk wiet voorgroeien. Ook hier geldt dat je minimaal TL verlichting nodig hebt van 4000K. Wil je gaan voor optimale verlichting? Kijk dan voor TL verlichting van 9000K (dit wordt ook wel neon TL genoemd)

6.3 Hoe wiet binnen voorgroeien

Lichtschema, temperatuur, luchtvochtigheid, water geven zijn allemaal zaken waar je rekening mee dient te houden, hieronder lees je hoe je hier het best mee om kunt gaan.

6.4 Hoelang licht geven bij wiet voorgroeien

Om de groei te stimuleren van een zaailing zul je 18 uur licht moeten geven en 6 uur nacht. Dit wordt ook wel het 18/6 lichtschema genoemd. Zolang de plant 18 uur licht ontvangt zal deze altijd in de groeifase blijven. Je kunt dus zelf bepalen hoelang je je plant wilt laten groeien en bijvoorbeeld stoppen wanneer je vindt dat de hoogte prima is.

6.5 Afstand van lampen tot de plant bij wiet voorgroeien

Wanneer de lampen te dicht op de plant staat kan deze verbranden. Staan de lampen te ver weg dan zullen de zaailingen strekken en omkiepen. Beide gevallen is niet wenselijk. Hoe zorg je voor de juiste afstand? De regel is simpel: verbrand de zaailing? Hang de lampen hoger. Strekt de zaailing? Plaats de verlichting dichterbij. Het is dus altijd een kwestie van uitproberen.

TL verlichting wordt niet warm en hebben een relatief laag wattage. Deze kun je zelfs 5 centimeter boven de zaailingen plaatsen. Heb je echter een hoog wattage led lamp (100W) dan is het beter om eerst met een afstand van 20 centimeter te beginnen. Deze geeft namelijk meer licht en warmte af waardoor deze hoger gehangen dient te worden.

Te sterke verlichting

Er zijn lampen die “te veel” licht geven. Hierdoor raakt de plant in de stress waardoor de groei stopt. Informeer dus altijd of jouw lamp geschikt is voor zaailingen. Over het algemeen kun je altijd uit de voeten met verlichting <150W

Wiet voorgroeien fabel: Zaailing 24 uur donker goed voor de groei?

Dit is een fabel, op veel fora wordt gezegd dat wanneer een zaailing 24 uur donker staat dit de groei een boost zou moeten geven. Dit is onzin! Wat kan gebeuren is dat een zaailing enorm gaat strekken omdat een plant altijd groeit naar het licht. Je krijgt hierdoor smalle dunne planten en zullen direct omkiepen. Dit geeft eveneens stress waardoor een zaailing een hermafrodiet kan worden. De plant 24 uur geen licht geven wordt dus afgeraden.

6.6 De juiste temperatuur om wiet voor te groeien

Optimaal wiet voorgroeien kan bij 20-25 graden. Als de lampen uit zijn mag het 4-5 graden kouder zijn. Temperaturen boven de 27 graden en onder de 18 graden kunnen fataal zijn voor jonge zaailingen. Zorg er dus voor dat de temperatuur niet te hoog of te laag wordt.

6.7 Ideale luchtvochtigheid bij wiet voorgroeien

De ideale luchtvochtigheid om wiet te voorgroeien is 40-60%. Bij een luchtvochtigheid >60% neemt de kans op rot en schimmel toe. Bij een luchtvochtigheid <20% zal je plant symptomen krijgen die lijken op voedingstekort (gele vlekken of gele bladeren). Beide situaties wil je voorkomen.

6.8 Hoe vaak je zaailing wietplant water geven?

Er is helaas geen waterschema voor wietplanten. Temperatuur, luchtvochtigheid en de snelheid van verdamping zijn altijd anders waardoor er geen schema voor te maken is.

Maar hoe weet je nou wanneer je water kan geven?

  1. Steek je vinger 2,5 centimer in de grond, is het hier droog? Dan kun je weer water geven
  2. Is de grond droog en je plant begint te verslappen of te verwelken? Dan kun je water geven
  3. Is de grond nat en je plant is verslapt of verwelkt? Dan is er sprake van overbewatering, laat de plant rustig het bodemwater opnemen en wacht rustig af tot de plant weer is hersteld.

Optimaal water geven

Je geeft pas water nét voordat de grond uitdroogt. Wanneer droogte toeneemt in de bodem zullen wortels gaan zoeken naar water waardoor het wortelstelsel zich sneller ontwikkelt. Als het wortelstelsel eenmaal breed en sterk zal je minder snel last hebben van overbewatering en zal de plant zich vele malen beter ontwikkelen.

Teveel water

Wortels hebben zuurstof nodig om te groeien, deze vinden ze in de kleine luchtkamers die in de grond zitten. Bij teveel water spoelen deze luchtkamers dicht waardoor er te weinig zuurstof in de grond. Hierdoor stikken de wortels als ware. Te veel water leidt ook tot wortelrot en dit is dodelijk voor de plant. Het is daarom ook belangrijk de juiste potformaat te hanteren. In een grote pot blijft overtollig water dagen lang hangen en dit stimuleert de groei van schimmels en bacteriën. Onthoud: altijd de grond controleren op vochtigheid vóór je water geeft.

Te weinig water

Hierdoor komen wortels droog te staan en kunnen ze geen water meer transporteren waardoor de plant zal sterven. Te weinig water geven komt over ‘t algemeen minder snel voor omdat men geneigd is goed voor zijn plantjes te willen zorgen. Wanneer de plant verwelking symptomen heeft en de grond is droog geef dan weer zoveel water dat de grond “lekker vochtig” is, maar niet nat.

7 Hoelang wiet voorgroeien?

Dit is afhankelijk van de kweekmethode en waar de plant komt te staan. In principe bepaal je helemaal zelf hoelang je wilt voorgroeien bij kunstlicht. Zolang als dat je 18 uur licht geeft zal de wietplant in zijn vegetatieve fase blijven. Over het algemeen groeit men voor totdat de plant 3-5 setjes echte bladeren heeft. Dit is ongeveer na 2 weken, de plant is dan ~5-7 centimeter hoog afhankelijk van de strekking.

7.1 Hoelang voorgroeien bij welke kweekmethode?

Ben je van plan mega grote planten te kweken omdat je bijvoorbeeld van je 5 gedoogde plantjes zoveel mogelijk opbrengst wilt? Dan zal je plant langer moeten voorgroeien. Langere voorgroei zien we vaker terug bij scroggen en andere low stress trainingstechnieken.

7.2 Waar komt de wiet te staan?

Ruimte kan beperkt zijn, dan is het natuurlijk niet handig om lang voor te groeien. Wiet dat gekweekt wordt vanuit zaden hebben van oorsprong al enorme groeikracht je dient dus altijd op te letten en in te grijpen voordat je plant té groot wordt.

7.3 Hoeveel weken groeit een wietplant

Dit is afhankelijk van het soort dat je kweekt en waar je gaat kweken (binnen of buiten)

Een autoflower heeft een vaste groeiperiode van 4-5 weken en een bloeiperiode van 8-10 weken. Over het algemeen is de gemiddelde autoflower klaar binnen 12-13 weken

Gefeminiseerde zaden in de buitenkweek hebben een groeiperiode van 2-4 maanden en een bloeiperiode van 2-4 maanden, dit is wederom afhankelijk van het soort, het duurt dus ongeveer 6 maanden eer je kan oogsten.

Binnen ben je een stuk sneller klaar. Hier kun je namelijk de bloei forceren door het 12/12 lichtschema toe te passen. De groeiperiode duurt ongeveer 2-4 weken en de bloeiperiode 8-10 weken. Gemiddeld is dit dus 12-13 weken

8 Je voorgegroeide wietplanten verpotten

Na ongeveer 14 dagen is jouw plantje stevig genoeg om niet weggespoeld te worden bij de eerste beste regenbui en kan deze veilig worden verpot. Sommigen wachten liever 21, dit is afhankelijk van hoe goed jouw plantje zich heeft ontwikkeld.

8.1 Hoe kun je zien dat je voorgegroeide wietplant verpot mag worden?

  • Wanneer de bladeren van de plant buiten de rand van de pot zijn gegroeid
  • Wanneer de wortels aan de zijkanten van het medium naar buiten komen (dit is niet altijd terug te zien, hangt af van de pot die je hebt gebruikt)

Belangrijk: wacht niet te lang met verpotten zo voorkom je dat de wortels kluiten en dit remt later het groeiproces.

9 Wanneer wiet buiten zetten

Je wietplant kan veilig naar buiten als deze aan alle onderstaande eisen voldoet.

  • Je wietplantje heeft 2-3 setjes bladeren (spoelt/waait niet weg bij de eerste regenbui)
  • Geen nachtvorst meer (dit is vanaf 15 mei)
  • De buitentemperatuur is ~20-25 graden

9.1 Het kiezen van een goede buiten plek

Afhankelijk van jouw situatie dien je na te denken over een paar dingen: ruimte, licht, overlast, volle grond of potten, afstand tussen wietplanten, schimmels?

Hoe meer ruimte hoe groter de oogst

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk wiet oogsten van je enkele gedoogde wietplantjes. Hoe meer ruimte -> grotere plant -> mega oogst. Het is dus belangrijk een plek uit te zoeken waar de plant zoveel mogelijk ruimte heeft. Maar.. houd wel rekening met de potentiële grootte van de planten, je wilt je buren niet tot last zijn!

Een zonnige plek met voldoende licht

Als je de mogelijkheid hebt, probeer de plant op een plek te zetten waar de zon het langst schijnt. Een wietplant heeft minimaal 10-12 uur direct zonlicht nodig om een goed resultaat te leveren.

Neem maatregelen bij hitte

Temperaturen boven de 27 graden doet meer kwaad dan goed. Mocht het té warm worden, zorg dan dat je je wietplant altijd tijdelijk in de schaduw kunt zetten. Staat je plant in de volleg grond? Span dan een schaduw doek.

Volle grond of potten?

Dit hangt ervanaf, in de volle grond zal een plant groter worden en meer opbrengen, de wortels hebben immers meer ruimte. Daarnaast zit in de volle grond genoeg voedingsstoffen, bijvoeden is vaak niet nodig. Nadelen zijn dat je je plant niet kan verplaatsen bij hitte of slecht weer.

In een pot zal de plant altijd “kleiner” blijven. De regel is: hoe groter de pot, hoe groter de plant. Het voordeel is dat je je plant altijd kan verplaatsen (mits de pot niet te zwaar is). Het nadeel is dat je dus minder opbrengst hebt en altijd zal moeten bijvoeden..

Overlast

Onze groene vrienden kunnen nogal groot worden en een penetrante geur afgeven dat helaas niet iedereen even wenselijk vindt. Bedenk dus goed waar je je plant zet, je wilt voorkomen dat deze “overlast” veroorzaakt. Niets is vervelender dat net voor je oogst je plantjes in beslag worden genomen. Want onthoud: wiet kweken wordt onder bepaalde omstandigheden gedoogd, maar is niet legaal.

Hoeveel afstand tussen wietplanten

Dit is een veel voorkomende vraag en het antwoord is heel simpel. Hoe meer ruimte een wietplant heeft, hoe beter deze zich kan ontwikkelen. Heb je dus 5 m2 aan ruimte, dan geef je iedere plant 1 m2 en plaats je ze dus al ware 1 meter van elkaar af. Heb je slechts 2,5 m2 aan ruimte dan zul je ze 50 centimeter van elkaar af kunnen plaatsen. Kortom, verdeel de ruimte die je hebt over het aantal wietplanten dat je gaat kweken.

10 Tips & tricks bij het voorgroeien van wiet

We hebben de meest voorkomende problemen op een rijtje gezet, leer hiervan zodat jij ze kunt voorkomen.

Strekking: je zaailingen worden lang, onstabiel en kiepen om. Dit komt doordat de lichtbron te ver van de wietplantjes staat.

Oplossing: zet de wietplant dichter bij de lichtbron. Let wel op dat de wietplant niet té dicht bij de lichtbron komt te staan, soms kan dit leiden tot verbranding van de bladeren.

Geel plantje: dit duidt op een tekort van voedingsstoffen. Dit komt vaak voor wanneer een beginneling aan de slag gaat met onbemeste grond.

Oplossing: bijvoeden of gebruik maken van grond dat bedoeld is voor zaailingen. Het kan ook zo zijn dat de pH niet in orde is waardoor de plant geen voedingsstoffen kan opnemen. Kijk altijd of de PH tussen de 6.0 en de 6.5 is wanneer je kweekt op grond.

Verbranding: Dit komt door een te hoge temperatuur.

Oplossing: verplaats die wietplantjes verder van de lichtbron af. Ook kan verbranding komen door een te veel aan voeding. Stop met voeding geven en laat de plant rustig de resterende voeding benutten

Dunne steeltjes: Als de steeltjes dun zijn komt dit meestal doordat er te weinig licht voor de plant beschikbaar is.

Oplossing: Zet de wietplantjes dus dichterbij de lichtbron. Ook is het mogelijk een kleine ventilator neer te zetten die continu een “briesje” blaast. Dit triggert de plant de steel te verstevigen en zal zich beter vastzetten in de grond.

Kiemplantenziekte: Vaak sterven zaailingen af door de groei van schimmel. Schimmel groeit in een natte omgeving.

Oplossing: Je kan dit voorkomen door niet teveel water te geven en ze weg te houden op plekken met een hoge luchtvochtigheid. Verwijder je zaailing direct zodra je een slappe verkreukelde stengel ziet, zo voorkom je dat deze de rest van je plantjes aantast.

0
    Winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegTerug naar winkel
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram