Whatsapp ons
🌱 Nu 20% Korting - Korting wordt toegepast bij het AFREKENEN
Google beoordeling
4.8
Ontkiemgarantie
Gratis verzending
Vóór 16:30 besteld, direct verzonden!
0
 0,00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.

Wietzaadjes ontkiemen, een fluitje van een cent, mits je de juiste methode hanteert.

Er zijn talloze cannabisguru’s die beweren een nieuwe en vaak zeer mysterieuze ontkiem methode te hebben ontdekt, die wel ontkiem percentages van 100% geven!

Vaak is het echter zo, hoe complexer de methode hoe lager het ontkiem percentage. Hieronder is de perfect manier omschreven met alle details waar men op dient te letten om wietzaadjes succesvol te ontkiemen.

Hy-Seeds laat je zien hoe je makkelijk wietzaden doet ontkiemen

In dit artikel vind je de volgende informatie terug:

De 4 beste manieren om wietzaden te ontkiemen

Het aantal manieren om wietzaadjes te ontkiemen zijn er teveel om op te noemen. De beste manier, is simpel en geeft de grootste slagingskans. Tijdens de kwaliteitscontroles worden grote aantallen wietzaden getest op kiemkracht. We hebben ondertussen dus alle ontkiem methodes wel gezien en geprobeerd. In dit artikel laten wij de meest gangbare ontkiem methodes zien zodat er altijd eentje is die bij jou past.

Methode 1: Wietzaadjes ontkiemen in water

Als je het ons vraagt kun je het makkelijkst wietzaden ontkiemen in water. Je hebt er weinig voor nodig en je kunt altijd zien wat er met het zaadje gebeurd. Volg het stappenplan om makkelijk je wietzaadjes te ontkiemen

Benodigdheden voor wietzaadjes ontkiemen in water

 • Een schoon glas
 • Kraan water of Spa water
 • Lepel

Stap 1: Maak gebruik van een schoon glas en vul deze met water

Wietzaadjes ontkiemen het best bij 20-25 graden. Ook het water dient een temperatuur te hebben van ongeveer 20-25 graden.

Heb je geen temperatuurmeter bij de hand? Je kunt dit makkelijk doen door het glas water eerst enkele uren neer te zetten zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Optioneel: voeg waterstofperoxide 3% oplossing toe voor een nog betere start.

Deze vloeistof bevordert het weken, geeft extra zuurstof aan de wortels en voorkomt bacterie/schimmel groei. Het is verkrijgbaar bij de lokale drogisterij (Etos) en kost slechts 1,00 EUR. Het middel werkt super goed bij het ontkiemen van zaden.

De verhouding is: 1 op 6. Je geeft dus 10 mililiter oplossing op 60 mililiter water. Het maakt overigens niet veel uit als je meer geeft. Ook als je 1 op 2 doet maakt dit niet uit, het is zelfs mogelijk om in deze oplossing zelf te ontkiemen. Maar zo kun je zuiniger omgaan en het langer gebruiken.

Stap 2: Schud de zaden vanuit de verpakking rechtstreeks in het water

Op onze handen kunnen zuren, bacteriën en schimmels zitten wat het ontkiemen kan belemmeren. Wanneer je rechtstreeks vanuit de verpakking schud voorkom je onnodige aanrakingen.

Stap 3: Plaats het glas op een donkere en warme plek

Wortels groeien het beste in het donker, een geschikte plek is bijvoorbeeld het keukenkastje. Belangrijk is dat dit op kamertemperatuur is (tussen de 20 en 25 graden). Vermijd hittebronnen, ontkiemen op de vensterbank boven de verwarming is dus geen goed idee.

Stap 4: Wachten en checken

Je hoeft nu alleen nog te wachten, meestal duurt het 48 uur eer alle zaden zijn ontkiemt. Kijk iedere 24 uur even hoe het met de wietzaadjes staat. Het kan voorkomen dat het ene zaadje sneller ontkiemt dan de ander. Probeer de nog niet ontkiemde zaadjes onder te dompelen. Wanneer deze naar de bodem zakken weet je zeker dat ze goed geweekt zijn.

Einde: Na 48 uur zijn de zaadjes ontkiemt

Na 48 uur zijn alle zaden (meestal) ontkiemt. Een ontkiemt zaadje is open gegaan OF heeft een mini wit worteltje zichtbaar van 1 millimeter of groter. Je kunt deze voorzichtig uit het water halen met een lepel.

Zijn niet alle zaden ontkiemt? Laat ze niet in het water liggen maar zaai deze dan alsnog. In de grond willen nog wel eens wonderen gebeuren.

Je kan nu beginnen met het zaaien, hoe je dit doet vind je hier terug: Wiet Zaaien

Methode 2: Wietzaden ontkiemen watten

Een veel voorkomende manier om wietzaadjes te ontkiemen is tussen watjes. De methode is makkelijk en alle hulpmiddelen zijn makkelijk te vinden.

Wat heb je nodig om wietzaden te ontkiemen tussen watjes?

Het belangrijkste is dat je werkt in een schone omgeving. Gebruik dus nieuwe watjes en was de borden goed af voor je begint met ontkiemen. Je kan ook SPA water gebruiken bij het ontkiemen, diit bronwater is van goede kwaliteit.

 • 2 borden
 • Watten
 • (spa) water

Stap 1: Vochtig maken van de watten en zaden plaatsen

Verdeel de watjes of keukenrolpapier over het bord. Laat vervolgens langzaam water stromen aan de zijkant van het bord. De watjes zuigen het water vanzelf op. Zodra de watjes geen water meer opnemen, laat het overtollige water dan wegvloeien. Zo heb je nooit teveel water.

Let op: Gebruik géén warm water, een temperatuur tussen de 20-25 graden is zeer belangrijk. Heb je geen thermometer? Zet een kopje water een aantal uur aan de kant zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Zo heb je altijd de juiste temperatuur.

Leg de zaden voorzichtig neer op de watten. Zorg dat de wietzaadjes een centimeter of twee uit elkaar liggen. Zo voorkom je dat de wortels door elkaar groeien. Zodra ze zijn geplaatst, leg je de watten ook over de zaden heen. Hierna plaats je het tweede bord bovenop zodat de zaden donker en beschermd liggen.

Stap 2: Zaden plaatsen en wegzetten

Plaats de zaden in een keukenkastje of op het aanrecht. Belangrijk is dat de temperatuur van de plek altijd tussen de 20-25 graden is. Vermijd hittebronnen!

Stap 3: Check of de zaden ontkiemt zijn

Het is belangrijk dat je 2x per dag even kijkt of de zaden nog voldoende vocht hebben. Als je de zaden goed hebt geweekt en uit de buurt van hittebronnen plaatst zal je niet tot nauwelijks vocht bij hoeven te geven. Na 48-72 uur zullen de zaden ontkiemt moeten zijn.

Einde: de wietzaadjes zijn ontkiemt

Pak de zaadjes nu voorzichtig van de watten af. Het kan zijn dat de wortel gehecht is aan de watten, let daarom goed op dat je de wortel niet kapot trekt.

Zijn een aantal zaadjes niet ontkiemt? Geen paniek, zaai ze alsnog, in de grond willen ze vaak alsnog ontkiemen. Laat ze in ieder geval niet langer liggen dan 72 uur, dan gaan ze zeker dood.

Methode 3: Wietzaden ontkiemen koffiefilter

Een andere methode om wietzaden te ontkiemen is met gebruik van een koffiefilter. Veel kwekers zweren bij deze methode, de wortels zouden in de juiste richting groeien, langer worden en nooit te nat worden.

Wat heb je nodig om wietzaden te ontkiemen met een koffiefilter

 • Ongebleekte koffiefilter (bruin)
 • Sealbag (gripzakje)
 • Stukje plakband
 • Water

Stap 1: Maak de koffiefilter nat

Je kan de koffiefilter volledig nat maken, het neemt namelijk precies voldoende water op dat nodig is voor ontkiemen. Je hoeft ze niet uit te knijpen, enkele seconden laten uitlekken is voldoende.

Stap 2: Plaats de wietzaden in de koffiefilter

Vouw de filter open en plaats de wietzaden met de spitse kant naar beneden erin. Vanuit de spitse kant groeit de wortel namelijk. Zo zullen ze kaasrecht groeien en niet kronkelen zoals bij bv. de watten methode. Zorg dat ze 1 tot 2 centimeter uit elkaar liggen, zo zijn ze goed verdeeld. Nadat de zaden zijn geplaatst vouw je de koffiefilter dicht.

Stap 3: Filter in de sealbag en ophangen

Plaatst de koffiefilter in de sealbag. Hierin zijn ze beschermd en kan de sealbag worden opgehangen. Dit doe je door deze vast te plakken met een stukje tape aan bv. de binnenkant van het keukenkastje. Ook hier geldt dat de temperatuur tussen de 20-25 graden dient te zijn.

Wacht nu 48-72 uur. Check iedere dag even hoe het met de wietzaadjes is, als de een sneller ontkiemt dan de ander kan deze al gezaaid worden.

Einde: de wietzaadjes zijn nu ontkiemt

Je kunt de wietzaadjes voorzichtig uit de koffiefilter halen en beginnen met zaaien. Zijn bepaalde zaadjes na 72 uur nog altijd niet ontkiemt? Zaai deze dan alsnog, in de grond willen er nog wel eens wonderen gebeuren.

Methode 4: Wietzaadjes ontkiemen in aarde

Deze manier is zo simpel, hier is vrijwel geen stappenplan voor nodig. Het ontkiem percentage ligt een stuk lager wanneer er direct in de potgrond wordt ontkiemt. Dit komt doordat je de zaden ook zaait en met deze extra handeling kan er meer mis gaan.

Stap 1: Prik gaatjes in de grond

Maak het gat 0,5 – 1 centimeter diep, doe dit met een sateprikker of schroevendraaier. Belangrijk is dat het gat even groot is als het zaadje zodat deze goed contact maakt met de grond. Maak het gat niet te diep of te ondiep, dit verstoort het kiemproces.

Stap 2: Plaats het zaadje in het gat

Plaats het zaadje in de grond en maak deze voorzichtig dicht. Dit doe je alleen zodat er geen licht bij de wortels meer komt. Druk het dus niet te hard aan. Vervolgens geef je water, het is raadzaam om een plantenspuit te gebruiken om het water goed te verdelen rondom het zaadje. Zorg dat de aarde vochtig is, maar niet nat!

Einde: Wacht totdat de zaailingen boven komen

Het kan tot één week duren eer alle zaailingen boven komen. Belangrijk is dat een zaailing direct licht krijgt zodra de eerste blaadjes boven de grond uitsteken.

Methode 5: Wietzaden ontkiemen propagator

Wietzaden ontkiemen in een propagator is eigenlijk hetzelfde als dat je direct in de grond ontkiemt. Een propagator is een hulpmiddel om de luchtvochtigheid en warmte te reguleren.

Door schuifjes/klepjes open en dicht te zetten kun je de luchtvochtigheid/warmte omhoog of omlaag krijgen. Maar de methode van ontkiemen is identiek, je plaatst namelijk kleine potjes aarde, zweltabletten of spongepots erin en wacht rustig af.

Belangrijk: heeft jouw propagator een ingebouwd verwarmingselement? Pas hiermee op, voor ontkieming zijn deze namelijk niet geschikt.

De temperatuur bij ontkieming dient tussen de 20 – 25 graden te zijn, vaak wordt een verwarmingselement te warm en/of slaat deze te laat af. Hierdoor ontstaat tijdelijk een piekwarmte dat dodelijk is voor ontkiemende wietzaden. Een propagator met verwarmings-element is wel geschikt wanneer de zaailing al 2 volwassenbladeren heeft of meer, tot die tijd is het niet raadzaam een dergelijke propagator te gebruiken.

Wat heb je nodig om te ontkiemen in propagator?

 • Propagator
 • Medium: pluggen, spongepots, aarde potje, zweltabletten etc.

Vaak komt een propagator met iets van pluggen waar je je wietzaden direct in kunt zaaien. In sommige propagators zit zelfs led licht zodat je ook binnen kunt voorgroeien. Het ontkiemen in een propagator is vrijwel hetzelfde als dat je direct in potgrond ontkiemt.

Stap 1: Plaatst een thermometer in de propagator

Zo kun je altijd zien hoe hoog de temperatuur is. Zorg dat de temperatuur altijd tussen de 20 en 25 graden is. Wordt het te warm? Schuif dan een aantal klepjes open zodat de temperatuur daalt. Is het te koud? Maak dan alle klepjes dicht.

Stap 2: Prik gaatjes in de grond/plug

Vaak komen de bijgeleverde pluggen al met een voorgeprikt gat. Is dit niet het geval? Maak het gat dan 0,5 – 1 centimeter diep, doe dit met een sateprikker of schroevendraaier. Belangrijk is dat het gat even groot is als het zaadje zodat deze goed contact maakt met de grond. Maak het gat niet te diep of te ondiep, dit verstoort het kiemproces.

Stap 3: Plaats het zaadje in het gat

Plaats het zaadje in de grond en maak deze voorzichtig dicht. Dit doe je alleen zodat er geen licht bij de wortels meer komt. Druk het dus niet te hard aan. Vervolgens geef je water, het is raadzaam om een plantenspuit te gebruiken om het water goed te verdelen rondom het zaadje. Zorg dat de aarde vochtig/nat is, maar niet drijfnat.

Einde: Wacht totdat de zaailingen boven komen

Het kan tot één week duren eer alle zaailingen boven komen. Belangrijk is dat een zaailing direct licht krijgt zodra de eerste blaadjes boven de grond uitsteken.

Wietzaden ontkiemen steenwol (niet doen!)

Steenwolpluggen zijn stug, onbemest en drogen snel uit. Hierdoor ontwikkelt een zaailing slecht en komt er veel extra werk bij kijken. Het is mogelijk om wietzaden te ontkiemen en te groeien in steenwol, maar verre van ideaal. Dit is dan ook de reden dat deze manier wordt afgeraden.

Wietzaadjes ontkiemen in licht of donker?

De wortels van zaden ontwikkelingen het beste in het donker. Maar zodra de eerste lobbladeren verschijnen is licht nodig voor de ontwikkeling van de zaailing. Ontkiemen doe je dus altijd in het donker, maar zijn de eerste (lob)bladeren boven? Dan moet er direct licht bij komen.

Help, mijn wietzaadjes ontkiemen niet

Soms lukt het niet om de wietzaadjes te ontkiemen. Als je de stappen goed opvolgt gaat het vrijwel altijd goed. Maar waar komt het door als het dan niet lukt? Hieronder staan alle mogelijke factoren waardoor wietzaadjes niet ontkiemen.

Wist je dat alle aangekocht zaden van Hy-Seeds inclusief ontkiem garantie komen? Is het jou niet gelukt de zaden te ontkiemen Stuur direct een mailtje naar: info@hy-seeds.com

Te diep of te ondiep gezaaid

Als je zaden te diep zaait komen ze niet boven doordat er teveel gewicht op de zaailing drukt. Zaai je te ondiep zal het worteltje niet goed hechten in de grond en verkeerd groeien.

Aarde te hard aangedrukt

Het gat waarin de zaailing wordt gezaaid dient alleen dicht te zijn zodat er geen licht bijkomt. Je doet dit door de aarde dicht te maken alsof je een haar wilt oppakken. Druk je te hard zal de zaailing niet in staat zijn boven de grond te komen.

Aanraken met de handen

Onze handen kunnen zuren, bacteriën en schimmels bevatten. Raak je de zaden vervolgens aan zal dit het ontkiem proces verstoren.

Waterkwaliteit slecht/verkeerde pH

Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld SPA water te gebruiken uit een fles. Dit bronwater is altijd van goede kwaliteit

Hygiëne

Maak altijd gebruik van nieuwe grond/potten of zorg dat alle middelen die je gebruikt schoon zijn. Zo voorkom je schimmel en bacteriegroei die het ontkiemen verstoren.

Meerdere methoden gebruiken

Gebruik altijd één ontkiem methoden. Door meerdere methoden te gebruiken ontstaat er meer stress dan nodig. Gebruik dus altijd één methode en houdt het hierbij

Te lang wachten

Langer wachten dan nodig is bij het ontkiemen omdat “het worteltje is niet lang genoeg is”. Dit is een fabel, zodra een zaadje open is en er een worteltje uitsteekt van 1 milimeter dan is deze al levensvatbaar en kan worden gezaaid. Het is niet zo dat je met een langere wortel een betere plant kweekt.

Dikkere schil

Sommige zaden hebben een dikkere schil waardoor deze moeilijk weken. Met name autoflower zaden hebben over het algemeen een dikkere schil. Wacht altijd maximaal 72 uur en zaai dan ongeacht of het zaadje ontkiemt is of niet. In de grond willen er nog weleens wonderen gebeuren

Te weinig geduld

Denken dat een zaadje niet ontkiemt terwijl je pas 24 uur hebt gewacht. Wacht gewoon rustig af, afhankelijk van de ontkiem methode kan het tot wel 7 dagen duren eer een zaailing boven de grond komt. Ontkiem je in water of watten, wacht dan maximaal 72 uur.

Lucht temperatuur

De temperatuur dient altijd tussen de 20-25 graden te zijn voor optimale ontwikkeling.

Water temperatuur

Dit wordt vaak vergeten, ook de watertemperatuur dient tussen de 20 en 25 graden te zijn. Water temperatuur tussen de 20 en 25 graden is “lauw”. Maar meet je dit gevoelsmatig heb je al snel een te hoge temperatuur wat dodelijk is voor zaden. Meet de watertemperatuur dus altijd of laat water een aantal uur op kamertemperatuur staan.

Onjuist medium

Kijk altijd of het medium waarin je kweekt geschikt is voor zaailingen. Glaswol Pluggen zijn bijvoorbeeld te stug en hinderen de groei van de wortel. Een medium wat te veel bemest is, is ook dodelijk voor jonge zaailingen.

In de volle zon

Ontkiemen in de volle zon zal de temperatuur al snel boven de 25 graden uitkomen. Meet dus altijd de temperatuur op de plek waar je gaat ontkiemen. Daarnaast houden wortels niet van licht, licht is pas nodig wanneer de eerste lobbladeren boven de grond komen.

Zaden te lang / onjuist bewaren

Zodra je je zaadjes ontvangen hebt zijn ze van optimale kwaliteit. Na verloop van tijd neemt de kiemkracht af. Je kan zaden langer bewaren door deze donker, koel (3-8 graden) en vrij van vocht en vorst te bewaren. Maar ook hier kan het een en ander misgaan. Oplossing: Ontkiem je zaadjes dus direct bij ontvangst.

Verkeerdom gezaaid in de aarde

Hierdoor groeit een zaadje niet omhoog naar het grondoppervlak, maar dieper de grond in. Zaai dus altijd met de wortel naar beneden, zo voorkom je scheefgroei.

Grond is te compact

Bij te stugge grond zal een zaadje moeilijk wortelen en heeft het moeite met naar boven te groeien. Maak de grond dus los zodat deze niet te stug is.

Plantenvoeding geven

De schil wordt door de zaailing gebruikt als voeddingsreserve. Wietzaden hebben bij ontkieming geen voeding nodig.

Kies een methode die bij jou past

Sommigen methoden zijn ingewikkelder dan anderen. Gebruik een methode die voor jou werkt, het makkelijkst is om wietzaden te ontkiemen in water.

Veelgestelde vragen over wietzaden ontkiemen

Hieronder vind je de vaakst gestelde vragen over het ontkiemen van wietzaadjes. Zo weet je zeker wat wél en niet waar is!

Langer worteltje beter dan kort worteltje?

Dit is een fabel. Zodra een zaadje open is of een worteltje zichtbaar is van 1 milimeter is deze levensvatbaar en kan deze worden gezaaid. Het is ook niet zo dat een langere wortel zorgt voor een betere plant.

Ontkiemen wietzaadjes snel?

Dit is afhankelijk van het soort zaad (genetica), schildikte en de manier van ontkieming. Over het algemeen ontkiemen alle wietzaadjes binnen 72 uur.

Hoe ontkiem je autoflower?

Hetzelfde als alle andere zaden. Kies dus een van de boven genoemde manier om wietzaden te ontkiemen.

Hoelang duurt ontkiemen autoflower zaden

De schil van een autoflower is over het algemeen dikker. Het geweken kan dus iets langer duren dan normaal, maar nooit langer dan 72 uur.

Welke maand wietzaadjes ontkiemen?

Je zaailingen kunnen veilig naar buiten na 15 mei. Je dient vóór deze tijd dus te bestellen en te ontkiemen, het is raadzaam dit één week van te voren te doen.  Kies je ervoor ook voor te groeien dan is het raadzaam om eind april te beginnen. Zo heb je 3 weken de tijd en dit is voldoende.

Hoelang duurt het voor een wietzaadje ontkiemt?

Dit is afhankelijk van het soort zaad (genetica), schildikte en de manier van ontkieming. Over het algemeen ontkiemen alle wietzaadjes binnen 72 uur.

Wietzaadjes buiten ontkiemen?

Dit is mogelijk, belangrijk is dat de temperatuur dan tussen de 20-25 graden is. Licht, warmte en luchtvochtigheid zijn zaken waar je rekening mee dient te houden. Het is een stuk makkelijker om binnen wietzaden te ontkiemen. Hier heb je immers geen last van de weersomstandigheden.

Wietzaadjes ontkiemen maar groeien niet?

Dit kan aan enorm veel factoren liggen, eerder in dit artikel worden ze allemaal genoemd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram